Säsongens sista blomsterbuketter från trädgården: Dahlia, kärleksört och hortensia

Säsongens sista blomsterbuketter från trädgården: Dahlia, kärleksört och hortensia

Höstdimman sprider magi på morgonkvisten, luften är krispigare och vi inväntar rimfrosten med sina små snökristaller som snart är här. Men för nu njuter vi av höstens sista vackra blommor. Vi på PotteryJo älskar alla sorters blomsterarrangemang – låga och bulliga som höga och spretiga. Så hur kan du tänka när du skapar en bukett, vilka blommor står sig längst in på säsongen och vad kan du plocka in från naturen? Här får du våra finaste råd!

Grunda med en fakir
Ett av våra bästa tips är att grunda dina blomsterarrangemang med en fakir. Blomsterfakiren kommer ursprungligen från den japanska konstformen Ikebana – en filosofi som syftar till att göra blommor levande. Placera fakiren i botten på en vas eller skål som en spikmatta och stick sedan ner organiskt material för att skapa form och liv. De vassa piggarna blir en grund för dina stjälkar och grenar. Utöver att det blir otroligt vackert får du även tillfälle att utöva en typ av konstform, där viljan att skapa och kreativitet är det enda du behöver. Blir det en vildvuxen eller bulligare kreation? Glöm inte att fylla på med kallt vatten när du är klar! 

Utgå från vad naturen har att erbjuda
Beroende på var i landet du bor kan det skilja sig en del kring säsongsbetonad växtlighet. Vårt generella råd är att plocka in det du har i trädgården eller närliggande natur tills frosten kommer – så du kan njuta av det vackra så länge som möjligt. En oktobermorgon i Stockholm plockar vi in ett omfång av kärleksört, dahlia, hortensia, näva, ulleternell, vildvin och senblommande klematis. För dig som inte har egen trädgård, ge dig ut på jakt i naturen! Många av våra absoluta favoriter går att hitta i det vilda. Håll utkik efter japansk lönn, rönnbär, blåbärsris och nyponros, men var medveten om vad du plockar och var. 

Arbeta med en hållbar bas och addera fräscha snittblommor 
Vill du ha en bukett som håller sig fräsch under en längre tid? Vi har ett knep! Skapa en blombukett med en hållbar bas genom att använda blommor och kvistar som håller sig fina länge. Exempelvis eukalyptus, nejlikor, kärleksört och annat som torkar. Investera i den typen av material från blomsterhandeln om du inte har det hemma i trädgården och våga blanda torkat med färskt. Det får mer än gärna vara olika former på basen, såsom klassiska blommor och spretiga grenar. 

När du har en bra bas kan du sedan addera ett fåtal fräscha snittblommor och bara byta ut det som behövs. Här kanske du vill unna dig en maffig röd dahlia eller ljusrosa rosor. På så vis kan du hålla en bukett fräschare längre – vilket blir både mer hållbart och njutbart. 

Tips: Vår grundare Johanna Hampf’s go-to är att plocka in nya detaljblommor till sin basbukett cirka två gånger i veckan.  

Blomsterarrangemang till en middagsdukning 
Tillbaka till vårt första tips med fakiren – den är nämligen underbar till att skapa låga blomsterarrangemang i vår DARIA bowl. Buketter och arrangemang i lägre form är perfekt till middagsdukningen, då får du fram det skira och romantiska samtidigt som alla gäster ser varandra. Till ett middagsbord är den gyllene höjden 20-25 centimeter. Här är vårt råd att utgå från en lite bulligare form och sticka i några spretiga kvistar utåt istället för uppåt. Börja med något större, såsom en hortensia, i mitten och bygg sedan på med mindre blommor och blad i olika former. Skapa ett par maffigare varianter i skålar eller sprid ut blommorna i mindre glas och vaser beroende på vilken känsla du vill uppnå. Våga ta fram skaparsinnet! 

 

Slutligen: omfamna de olika säsongerna och utmana dig själv att se det fina i varje årstid, oavsett om det är höst, vinter, vår eller sommar. Gläds åt det naturen erbjuder just här och nu, för bara veckor senare är det något helt annat. Och det i sig är fantastiskt! 

/LoveJo

 

 

Fotograf: CHECK! Kommunikationsbyrå AB