Mästerkocken Christin Kashou: “Jag älskar lekfulla dukningar med färg och blommor”

Mästerkocken Christin Kashou: “Jag älskar lekfulla dukningar med färg och blommor”

För ett par veckor sedan stod det klart att Christin Kashou blev årets mästerkock 2021 – efter en fantastiskt imponerande duell mot Ayla Canpunar. Vi på PotteryJo har en otrolig kärlek för mat, middagar och allt därtill, och har givetvis följt programmet. Under säsongen har vi inspirerats av Christin, både som matlagare och person. Därför är vi glada över att hon ville dela med sig av sin story och matglädje till oss!

När insåg du att du kunde ta hem titeln Sveriges mästerkock 2021?
– När jag nådde topp fem. Då blev det helt plötsligt realistiskt att jag kunde stå där som vinnare. När jag skickade in min ansökan såg jag det mest som en rolig upplevelse och sedan har målet trappats upp successivt, från att bli topp 40 i Gävle till att gå vidare till Stockholm. Tävlingsinstinkten och viljan att vinna växte fram under programmets gång.

Vad betyder vinsten för dig? 
– Det är en obeskrivlig känsla att ha vunnit och kunna titulera sig Sveriges mästerkock 2021. Titeln i sig är så ärofull och betyder mycket för mig som individ, nu har jag bevisat för mig själv att jag kan det här. Om jag inte hade tagit mig så långt hade jag nog gått tillbaka till karriären som jurist – bekräftelsen har stärkt mitt självförtroende kring matlagning.

Vad grundar sig ditt matlagningsintresse i?
– Mitt intresse för matlagning har vuxit fram med åren. Jag har alltid älskat att äta mat och redan vid fem års ålder åt jag exempelvis både pilgrimsmusslor och chèvre. Min pappa bodde i Kina när jag var yngre och då fick jag äta mycket autentisk kinesisk mat som gjorde att jag fick upp ögonen för mer originella smaker. 

Däremot var det först i tonåren som jag började stå i köket själv och då växte intresset för matlagning fram. Mina föräldrar kommer ursprungligen från Palestina och min mamma är en riktig fena på den palestinska matkulturen – det är hon som har lärt mig grunderna i matlagning. När jag blev äldre och ville inkludera mer kinesiska rätter på matbordet var det en kultur jag fick ta mig an själv, då mamma helst lagade palestinskt. Jag fick mycket utrymme till att testa mig fram och leka med olika smaker i köket.  

Vad inspirerar dig när det kommer till matlagning? 
– Sociala medier är en stor inspirationskälla! Jag tycker om att nörda in mig på specifika maträtter som exempelvis ramen eller dumplings och då letar jag gärna upp duktiga matbloggar eller Instagramkonton. Där finns otroligt mycket lärdom att hämta. 

Vad kännetecknar en lyckad middag för dig?
– Mycket mat! Jag älskar att äta många olika saker och föredrar därför smårätter eller plockmat framför trerättersmiddag – det är alltid beslutsångest att välja en rätt. 

Nämn tre saker du alltid har hemma i kylen? 
– Jag slår ihop ingefära, vitlök och salladslök till en kategori som smaksättare. Utöver det har jag alltid misopasta och mängder av färska grönsaker i kylen. 

Go to-tips när det kommer till dukning?
– Tänk lager på lager! Även om maten bara ska serveras på en tallrik är det fint att duka med flera tallrikar för att skapa dimension. För att göra det personligt är mitt tips att arbeta med olika färger på allt från porslin och glas, till servetter och blommor. Blanda olika typer av glas och placera blombuketter på varierande höjder. Mina favoritdukningar är alltid färgglada, lekfulla och “stökiga”, det skapar en hemtrevlig känsla! 

Hur stor betydelse har uppläggningen för matupplevelsen? 
– För mig är det essentiellt att maten är lika fin som den smakar gott. All mat är vacker i sig men man kan verkligen lyfta en rätt genom att välja rätt porslin till. Personligen föredrar jag färgstarkt och inbjudande porslin som komplement till mina uppläggningar. 

Berätta om tanken bakom din kokbok “Mina asiatiska favoritrecept”
– Kokboken bygger på matkulturen från Östasien (Kina, Japan, Korea och Vietnam). Idén grundar sig i mina egna känslor och upplevelser när det kommer till kokböcker just inom det asiatiska köket. Jag tyckte att det saknades en enkel kokbok, där varken ingredienserna eller recepten är för komplicerade. Min hjärtefråga som boken bygger på är att det ska vara lätt att handla och laga mat från Östasien – även för de svenska köken. 

Hur ser framtiden ut? 
– Mitt långsiktiga mål är att öppna upp en egen restaurang i framtiden. Det vore en dröm att kunna bjuda andra på den mat som jag älskar allra mest. Ett steg i den riktningen är att få möjligheten att arbeta i ett professionellt kök och lära mig allt som går – det längtar jag efter! 

Tre snabba med Christin 

Färgglad dukning eller dova färger ton i ton? 
– Färgglad dukning!

Traditionell middag eller smårätter?
– Smårätter, det bästa jag vet är att äta många olika saker under en kväll. 

Laga middag hemma eller testa nya restauranger? 
– Åh, den är svår! Jag älskar att testa nya restauranger och det är även där jag finner mycket inspiration till min matlagning – men precis lika mycket älskar jag att laga mat hemma.

Fotograf: Frida Wismar